8 fontos szempont, amire oda kell figyelni

A lakásfelújítás nem olyan egyszerű dolog, mint azt esetleg gondoljuk. A szakipari munkák megszervezése, a tervezett költségek és a határidő tartása igen komoly felkészültséget igényel. Az előzetes tervezés hiánya rengeteg plusz költséget generálhat. Összegyűjtöttünk nyolc fontos szempontot, amire tényleg oda kell figyelni.

1. A tervezés hiánya

Ha nem tervezzük meg előre alaposan és mindenre kiterjedően, hogy mit akarunk, akkor menet közben lesz nagy a fejetlenség és a stressz, a kapkodás pedig sosem költséghatékony. Ezt a munkát sajnos nem lehet megúszni, mert legkésőbb a kivitelező fogja feltenni az erre vonatkozó kérdéseket. Utólag módosítgatni költséges és időigényes. A nyugodt lakásfelújítás feltétele a tervezés.

2. Kapcsolók, konnektorok, lámpák helye

Ez is egy olyan tétel, amit már az „első kapavágás előtt” meg kell tudni konkrétan mondanunk. Erre is készítsünk egy tervet, mert utólag már csak jelentős többletköltséggel és munkával lehet megvalósítani a módosításokat. A bútorozást is figyelembe kell venni, nehogy a szobában lévő egyetlen konnektor is a szekrény mögé kerüljön.

3. Költségvetés

Még a kivitelezés megkezdése előtt tudnunk kell pontosan, hogy mennyi az a maximális keret, ami a rendelkezésünkre áll. Ezt célszerű úgy meghatározni, hogy legyen benne egy vésztartalék, mert sosem lehet tudni, hogy menet közben még mi merül fel, vagy a bontás során mit találunk, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

4. Határidő

Azt is meg kell határozni, hogy mennyi ideig tarthat a felújítás, hiszen ha pl nekünk addig albérletbe kell kiköltöznünk, az akár egy jelentős kiadás is lehet. Az időnek összhangban kell lennie az elvégzendő munka mennyiségével. Ha túl sokat akarunk túl rövid idő alatt, akkor az mindenképp a minőség rovására fog menni, és ne is bízzon meg olyan céget, amelyik ezt elvállalja. Ismeri a viccet: „Cégünk olcsón, jól és gyorsan dolgozik. Ön ezek közül kettőt választhat!”

5. Tartsa egy kézben a munkákat!

Ha Ön időt, pénzt és energiát akar megspórolni, akkor célszerű generálkivitelezővel dolgoztatnia. Ha nem akar futni a szakik után, ha nem akar árajánlatokkal bajlódni, ha nem akar parttalan vitákba bonyolódni, ha nem akar a munkával heteket csúszni, ha nem akar felelősök után rohangálni, akkor tartsa a munkákat egy kézben. Így Önnek csak egy emberrel kell tartania a kapcsolatot, aki onnantól szervezi az egész kivitelezést és vállalja a felelősséget a minőségért és a határidő betartásáért.

6. Minőségi munka

Ne gondolja, hogy a lakásfelújítás egyszerű dolog. Nagyon sok mindent kell összehangolni, sok szakterületen kell minőségi munkát végezni, sok technológiát kell alkalmazni. A szakszerű munkavégzéshez megfelelő gépek és szerszámok is kellenek. A szakipari munkák megszervezése a bontástól a teljes kivitelezésig, a tervezett költségek megtartása igen komoly felkészültséget igényel. Ne higgyen annak, hogy majd a barátokkal összejönnek és megcsinálják. A barátok lelkesek és ajánlkoznak az elején. Sőt okos tanácsokkal is el tudják látni az embert. De amikor ténylegesen jönni kellene dolgozni, akkor hirtelen nem érnek rá, vagy ha egy komolyabb problémát kell orvosolni, akkor meg kiderül, mégsem értenek hozzá. Csináltassa a lakását olyannal, aki valóban ért hozzá.

7. Bútorozás

Célszerű még az elején átgondolni a bútorozás kérdését is. Azok a bútorok maradnak, amik most vannak, vagy újat veszünk? Hova tesszük a kanapét, a gardróbot, hol fogjuk tárolni azokat a dolgokat, amik csak ritkán kellenek? Hol lesz a nyomtató helye, befér-e a szekrénybe, van-e mögötte konnektor? Ha galériát építünk befér alá a gardróbszekrény? A bútorozási tervet és az elektromos tervet célszerű összehangolni, hogy a kanapé mellett biztosan legyen konnektor az állólámpának, és hogy a folyosó végén is le lehessen kapcsolni a lámpát.

8. Színek kiválasztása

A szép és harmonikus lakásbelső megteremtése az összhangon múlik. A színekkel rengeteget tudunk játszani, tudjuk velük befolyásolni a hangulatot hiszen nagy felületen jelennek meg. Vigyázni kell a túl sötét vagy túl harsány színekkel, mert egy idő után nagyon nyomasztó tud lenni. A divatszínekkel is csak óvatosan, hiszen a nevükben is benne van, hogy divatszín, és a divat gyorsan változik. Egy harsány kivizöld fal lehet elsőre jó ötletnek tűnik, de kb egy hét után már nem fog annyira tetszeni, egy hónap után meg már a festőket fogjuk böngészni a neten. 1-1 falat, falszakaszt érdemes kihangsúlyozni más színnel, tapétával, de ha harmonikus otthonra vágyunk, akkor mértékkel bánjunk az erős színekkel, és célszerű inkább a kiegészítőkkel feldobni a lakást.