Tippek kis lakás felújításához

A tervezésnél nem csak a villanykapcsolókat vagy a bojler helyét kell kitalálni, hanem a berendezést is, mert egy kis lakásnál minden centi számíthat. Pont emiatt egy kis garzonnál is van létjogosultsága egy tervező bevonásának. A tervező egy alaprajzon méretarányosan berajzolja a falakat vagy a teljes bútorzatot és így láthatjuk, hogy mi hogyan fog elférni.

Mire kell figyelni kis lakás esetén?

Előre át kell gondolni, hogy hova tesszük az ágyat és hol lesznek a szekrények. Ha tetőtérben vagy galériázott lakásban vagyunk nem árt odafigyelni a bútorozhatóságra. Ha a galéria most épül a magasságánál tudnunk kell az alá szánt szekrények magasságát, nehogy csak 2-3 centin múljon, hogy beférjen. Ha a lakás kicsi, de nagy belmagassága van, akkor inkább jó magas gardróbszekrényeket részesítsük előnyben, hogy a zsúfoltságot elkerüljük.

A kis lakásban fontosak a színek. Még ha világos is a lakás, akkor sem célszerű túl sötét falakat, bútorokat betervezünk, mert az csak összenyomja a teret. Egy szép törtfehér fal világos gardróbszekrényekkel nem olyan nyomasztó, ettől még a lakást feldobhatjuk színekkel, vagy különbféle dizájnelemekkel, pl egy falat sötétebbre festeni, vagy tapétázni elég trendi. Feldobhatjuk a világos szobát egy színes kanapéval, szőnyeggel, függönnyel, képekkel, díszpárnákkal. Kis lakásban a tér összességében legyen világos és tegyünk bele kisebb színes foltokat.

Ha a kanapé vagy a legnagyobb bútor színe adott, akkor figyeljünk oda, hogy színben harmonizáló falakat fessünk.

Mivel növelhetjük a teret?

Kis lakásnál az is növelheti a teret, ha egységességre törekszünk. Ha az egész lakás egyszínű, ugyanazt a burkolatot tesszük mindenhova, ha a lámpák egy családból valók, nem rakunk küszöböket, az összes beltéri ajtó egyforma, valamint, ha megfelelő erősségű a világítás. Szerencsénk van, ha a kis lakásunk nagy ablakokkal rendelkezik, és még jó tájolása is van, mert akkor természetes módon elég világos. Ha nem ilyen jó adottságú a lakás, akkor célszerű rejtett világítással, állólámpával, falikarokkal rásegíteni. Sose spóroljunk a wattokkal és a lumenekkel, egy kis lakásban a fény nagyon sokat számít.