Tervezés

Egy lakásfelújításnál az első lépés a tervezés. Az első és legfontosabb feladat tehát, hogy jól átgondoljuk és pontosan meghatározzuk, mit is akarunk. Ebben egy külső cég ugyan tud segítséget, ötleteket adni, de a munkát magunknak kell elvégezni, sajnos nem tudjuk megspórolni. A nem átgondolt lakásfelújítás nagyon sok pénzbe, időbe és energiába tud kerülni a tulajdonosnak, ami egy alaposan átgondolt tervezéssel megelőzhető.

Mire kell odafigyelni?

Meg kell határozni, hogy milyen mértékű lakásfelújítást akarunk. Csak esztétikait, vagy teljes műszaki átalakítást? Csak burkolunk és festünk, vagy leverünk mindent tégláig, és kicserélünk minden vezetéket? Marad minden szoba, funkció ott ahol van, vagy a teljes alaprajzot átalakítjuk? Látható, hogy rengeteg variáció lehetséges, ezt nem tudja egy vállalkozó helyettünk eldönteni. Számít, hogy mennyi időnk és pénzünk van rá, és hogy a felújítás alatt ki tudunk-e költözni az ingatlanból, vagy ott kell lakni a másik szobában?

Át kell gondolni, hogy mit szeretnék látni a felújítás végén és innen már el lehet indulni. Ha nem csak egy egyszerű festésről van szó, akkor érdemes terveket készíteni, akár tervezővel. Egy gyakorlott tervező nagyon hasznos ötletekkel is el tud látni minket és meg tudja jeleníteni az ötleteinket akár 3D-s látványterven is, de ha csak alaprajzot kérünk tőle, akkor is hasznos, hogy azt méretarányosan készíti el, és így láthatjuk, hogy az új kanapé be fog-e férni a nappaliba vagy sem.

Meddig tart a tervezés?

Ha megvan a terv, ki kell találni, hogy hol lesznek a lámpák, kapcsolók, konnektorok, tv-k, wifi helye, stb. Igen, ezt már a legelején meg kell határozni, hogy utólag ne kelljen a falat vésni. 

Meg kell nézni, hogy a tervezett elektromos fogyasztókat elbízja-e a hálózat, vagy szükség van a bővítésre? Pl ha eddig gáztűzhelyünk volt és most váltunk elektromosra, esetleg még egy klímát is beteszünk, akkor szinte biztos, hogy bővíteni kell az elektromos hálózatot.

A terven szerepelnie kell a gépészeti kiállásoknak is, értem ezalatt a fürdőszoba és konyha vizes és fűtés dolgait. Hol lesz a mosdó, lesz-e mosogatógép, hol lesz a bojler és a kazán, a páraelszívót ki lehet-e vezetni a lakásból, hova tesszük a radiátorokat, lesz-e klíma, stb?

Ha ezekkel megvagyunk, akkor már hatalmasat léptünk előre. Ekkor jöhet a bútorozás átgondolása, és a legvégén a dizájn.

Ha készen vagyunk a tervekkel, tudjuk mennyi időnk és pénzünk van rá, akkor el lehet kezdeni a felújítást. Egy jó vállalkozó az első lépéstől kezdve tud segíteni a megrendelőnek tervező bevonásával, ötletek, tippek adásával, szakmai meglátásaival.