Mennyi ideig tart a lakásfelújítás?

Ez egy jó kérdés, függ attól, hogy mit kell csinálni. Mindenki azt szeretné, hogy a munka a lehető leghamarabb befejeződjön, a lehető legkisebb felfordulással járjon, és minimális költségből megoldható legyen. Hát azért nem árt, ha a reálisan látjuk a dolgokat mielőtt belefognánk. Az idő nagyon sok tényezőtől függ.

Mégis, mennyi ideig tart?

Megközelítőleg a lakás méretéből már ki tudunk indulni, és tudunk mondani egy becsült időt, de fontos kérdés, hogy pontosan mekkora a lakás, most milyen állapotban van, mekkora felújítást tervezünk, üres vagy tologatni kell benne a bútorokat, generálkivitelezővel dolgoztatunk, vagy várunk a szakikra, hogy jöjjenek, stb.

Az is nagy kérdés, hogy a bontáskor milyen rejtett hibákat tárunk még fel, amiket muszáj lesz megcsinálni. (Volt egy olyan esetünk, amikor padlóbontás után derült ki, hogy a földben lévő gyűjtő csatornavezeték -ami a ház tulajdona – lyukas volt. Ekkor hívtuk a közös képviselőt, utána jött a biztosító embere, neki külön árajánlatot kellett írnunk csak erre a javításra, és miután azt mondták, hogy oké, a biztosító kifizeti a kárt, utána láthattunk hozzá a cső kicseréléséhez, és végül a padló újra betonozásához. Látható ez mind idő, ráadásul olyan, amivel előre képtelenség számolni, mégis muszáj megcsinálni).

Rengeteg kérdés van, amire csak az alapos felmérés után lehet válaszolni, és még így is marad egy kis bizonytalanság. De egy biztos, azok a cégek, akik egyszerre több munkán dolgoznak, sokszor megcsúsznak, vagy nem tudnak időben felvonulni, vagy nem tudják a munka folytonosságát biztosítani, mert a másik helyen végzett felújításnál a szakember még nem végzett és nem tud átjönni.

Lehet gyorsabban is?

Nekünk a minőség mellett a gyorsaság a másik fő erősségünk. Egyszerre mindig csak egy munkát vállalunk el, nincs szétaprózódás, nincs időbeli csúszás, mert a teljes szakembergárdánkat egyszerre egy célra fókuszáljuk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végezzük el a munkát.

Ez a leghatékonyabb módja a felújításnak. Az első lakásomnál, amit még magamnak újítottam egy olyan kivitelezőt találtam, aki nyáron többnyire külső munkákon és házépítésen dolgozott, így hozzám csak akkor jöttek, amikor esett az eső, és nem tudtak kint dolgozni. Ha végig gondoljuk mostanában milyen száraz nyarak vannak el tudjuk képzelni, hogy mennyi ideig tartott az én akkori 31 nm-es lakásom felújítása.